Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Saletra do mięsa / potasowa 100g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać:
- 1 łyżeczkę mielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego,
- 12 ziaren jałowca,
- kilka goździków,
- szczyptę kolendry i tymianek
Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej (1/2 opakowania), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Skład opakowania:
- Masa netto: 100 g na 50 kg mięsa,
Skład: azotan potasu E252
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.