Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do kaszanki domowej 100 g
Opis
Przyprawa do Kaszanki Domowej
Gotowa mieszanka przyprawowa do kaszanek oraz produktów regionalnych (krupniok śląski) z dominującą nutą pieprzu, majeranku oraz ziela angielskiego.
W celu maksymalnego ułatwienia przygotowania kaszanki zawarliśmy w składzie suszoną krew spożywczą.
Składniki: białko wieprzowe (krew suszona), cebula, pieprz czarny, majeranek, pieprz ziołowy (gorczyca, kolendra, majeranek, papryka ostra, tymianek, lubczyk, kminek, cząber), wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, max 5%, czosnek, ziele angielskie, przeciwutleniacz - izoaskorbianian sodu max 3%, maltodekstryna
Dawkowanie: 30 g na 1 kg farszu lub wg uznania (do produkcji wędlin podrobowych)
Masa netto opakowania: 100g
Wyprodukowano w Polsce.
Produkt zawiera alergen gorczycę.
Produkt może zawierać seler i sezam.
Kaszanka Domowa
Przykładowa receptura na 10 kg surowca:
I Surowiec:
- Kasza jęczmienna 2,0 kg
- Płuca wieprzowe 1,5 kg
- Wątroba wieprzowa 1,0 kg
- Skórki wieprzowe 1,5 kg
- Podgardle wieprzowe 2,0 kg
- Mięso z głów 2,0 kg
II Przyprawy i materiały pomocnicze:
1) sól - 230g
2) Przyprawa Kaszanka Domowa 300g lub według uznania
3) Jelita wieprzowe 28 - 32 mm
Sposób przygotowania
- Gotowanie surowców
Surowce gotuje się w niewielkiej ilości wody:
- skórki gotujemy w temp. ok. 95 st. C,
- pozostałe surowce w wyjątkiem podgardla w temp. 80- 85 st. C do miękkości,
- podgardle gotuje się w temp. ok. 85 st. C do stanu pół miękkiego,
- kaszę jęczmienną wsypujemy do wrzącego rosołu i gotujemy się do stanu pół miękkiego. Na 2kg kaszy potrzebujemy ok. 4litrach rosołu.
Czas gotowania ok. 30 minut.
Ugotowaną kaszę pozostawić pod przykryciem na 30- 60 minut.
- Rozdrabnianie:
Mięso z głów, podgardle wieprzowe i płuca rozdrabniamy na siatce 5 mm. Skórki przez siatkę 3 mm, a wątrobę kroimy w kostkę.
- Mieszanie:
Do rozdrobnionych składników dodaje się sól, Przyprawę Kaszanka Domowa i miesza się do równomiernego wymieszania składników.
- Nadziewanie
Nadziewać w jelita wieprzowe 28 - 32 mm
- Parzenie:
W temp. 80- 85 st. C przez 60-90 min do osiągnięcia wewnątrz kiszek temp. 70- 72 st.C.
- Studzenie:
Studzenie zimną wodą
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1391 kJ/ 329 kcal, Tłuszcz: 2,87 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,40g, Węglowodany 22,62g, w tym cukry 2,02g, Białko 48,77g, Sól 0,49g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.