Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Mak niebieski ziarno 250g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mak jest ceniony od wieków. Ta roślina oleista występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej. Co ciekawe ze względu na piękne kwiaty uprawiany jest też jako roślina ozdobna. Jak inne bakalie, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Choć dziś kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, możemy jadać go przez cały rok. Oczywiście, w rozsądnych ilościach...
Zastosowanie:
Mak jest wykorzystywany do produkcji cukierniczych farszów (np. do ciast, tart, bułek itd.) oraz jako posypka do (niekoniecznie słodkich) wypieków (np. bułek, chleba, rogalików).
Mak jest absolutnie obowiązkowym składnikiem niektórych potraw wigilijnych - kutii (przygotowywanej z maku, ziaren pszenicy i miodu) czy makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. Pamiętajmy więc, by na naszym wigilijnym stole nie zabrakło słodkości przygotowanych z jego dodatkiem.
Opakowanie: 250 g
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2000 kJ / 478 kcal |
1000 kJ / 239 kcal |
12 % |
Tłuszcz -w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
42,9 g 5,5 g |
21,5 g 2,8 g |
31 % 14 % |
Węglowodany -w tym cukry |
24,7 g 1,4 g |
12,4g 0,7 g |
5 % 1 % |
Błonnik |
20,5 g |
10,3 g |
- |
Białko |
20,1 g |
10 g |
20 % |
Sól** |
0,02 g |
0,01 g |
< 1 % |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Oskar Mazurek
Wszystko OK :)