Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do kiełbasy chłopskiej 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Mieszanka przypraw do Kiełbasy Chłopskiej
Gotowa mieszanka smakowa na bazie przypraw naturalnych o charakterystycznym smaku z wyraźnie wyczuwalną nutą pieprzu czarnego oraz czosnku.
Grubo mielony pieprz czarny, widoczny w kiełbasie podkreśla wyjątkowość tego produktu.
Składniki: czosnek, pieprz czarny, gorczyca biała, glukoza, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy max 7%, sól spożywcza niejodowana, aromat
Dawkowanie: 12 g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 1 kg
Wyprodukowano w Polsce.
Produkt zawiera alergen gorczycę,
Produkt może zawierać seler i sezam.
Kiełbasa chłopska - Przykładowa receptura na 10 kg surowca:
I . Surowiec:
- Wieprzowina kl. I 3,0 kg
- Wieprzowina kl. II 6,0kg
- Wieprzowina kl. III 1,0 kg
II .Przyprawy i materiały pomocnicze:
1) Peklosól 180g
2) Przyprawa Kiełbasa chłopska 120g lub według uznania
3)Zimna woda 0,25 l.
4) Jelita wieprzowe 28 - 30 mm
Sposób przygotowania
- Peklowanie:
Poszczególne surowce pokrojone w kawałki mieszamy z peklosolą i zostawiamy na jeden dzień w chłodnym miejscu.
- Rozdrabnianie:
wieprzowina kl. I rozdrobniona na sitku o otworach mielenia 13 mm
wieprzowina kl. II - rozdrobniona na sitku o otworach mielenia 8 mm
wieprzowina kl. III rozdrobniona na sitku o otworach mielenia 2,5-3 mm
- Mieszanie:
Mięso wieprzowe kl. III wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę dodając stopniowo wodę.
Następnie wszystko razem mieszamy dodając Przyprawę Kiełbasa Chłopska.
- Nadziewanie
Nadziewać w jelita wieprzowe 28 - 30 mm
- Osadzanie:
Odstawiamy na 2 godziny
- Wędzenie:
Wędzimy ciepłym dymem do momentu uzyskania odpowiedniej barwy.
- Parzenie:
W temp. 75 st.C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 70-72 st.C
- Studzenie:
Studzenie zimną wodą
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1087 kJ/ 258 kcal, Tłuszcz: 2,32 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,46g, Węglowodany 43,56g, w tym cukry 13,7g, Błonnik 9,01g, Białko 11,09g, Sól 6,74g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Grażyna M.
Doskonała jakość i błyskawiczna dostawa. Dziękuję
orzechoowy
Bardzo aromatyczna przyprawa, wziąłem wersję z glutaminianem jak i bez - osobiście wracam po tę :)