Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do kiełbasy słoikowej 1 kg
Opis
Mieszanka przypraw naturalnych skomponowanych do produkcji kiełbasy słoikowej: Przysmak Dziadka
Składniki.: żelatyna wieprzowa, czosnek, papryka ostra, cukier, aromaty, przeciwutleniacz - izosakorbinian sodu 2%, sól spożywcza niejodowana, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy max 1,4% i inozynian disodowy 0,14%, ekstrakty przypraw
Stosujemy do wyroby produktów "z galaretką" takich jak:
-kiełbasy do smarowania na kanapki,
- wyroby z szynkowaru,
- wyrobów w konserwach
Dawkowanie: ok 22 g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 1 kg
Wyprodukowano w Polsce.
Produkt może zawierać gorczycę, seler i sezam
Receptura wyrobu Kiełbasy słoikowej
Przykładowa receptura na 10 kg surowca:
I Surowiec:
- Mięso z łopatki 5,0 kg
- Karkówka 3,0 kg
- Boczek 2,0 kg
II Przyprawy i materiały pomocnicze:
- Peklosól 160-180g
- Przyprawa Przysmak Dziadka 200-300g (przyprawa zawiera żelatynę)
- Zalecamy dodatek czosnku świeżego 10g
- woda 1,5 – 2,5kg l.
- osłonka barierowa o średnicy 50- 60 [mm]
Uwaga: od ilości dodanej wody jest uzależniona ilość galaretki w produkcie końcowym.
- Peklowanie:
Poszczególne surowce pokrojone w kawałki mieszamy z peklosolą i zostawiamy na 1 dobę w chłodnym miejscu.
- Rozdrabnianie:
Mięso z łopatki rozdrabniamy na sitku o otworach mielenia 13 mm
Karkówka rozdrabniamy na sitku o otworach mielenia 8 mm
Boczek rozdrabniamy na sitku o otworach mielenia 5-6 mm
- Mieszanie:
Rozdrobnione surowce mieszamy z dodatkiem wody, następnie dodajemy przyprawę Przysmak Dziadka oraz czosnek. Mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji farszu.
- Nadziewanie
Nadziewać w osłonki barierowe o średnicy 50- 60 [mm]
- Osadzanie
Osadzamy 2h w temp. ok. 15- 20 st. C
W temp. 75- 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz batonu 72 st.C
- Studzenie:
Ważnym czynnikiem przy tego rodzaju produktach jest natychmiastowe, szybkie schłodzenie wyrobów w zimnej wodzie, zapobiega to wchłonięciu żelatyny w farsz.
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1391 kJ/ 328 kcal, Tłuszcz: 0,32 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,12g, Węglowodany 12,16g, w tym cukry 6,89g, Błonnik 1,3g, Białko 68,34g, Sól 2,31g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.