Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Przyprawa do kiszki pasztetowej 1 kg
Opis
Przyprawa do kiszki pasztetowej to kompozycja przypraw naturalnych z dużym udziałem cebuli.
Z jej dodatkiem można przygotować pasztety w foremkach lub w osłonkach o oryginalnym, intensywnym smaku i zapachu.
Skład m.in.: cebula, pieprz czarny, majeranek, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy 10%,, aromaty, sól spożywcza niejodowana, papryka ostra, glukoza, gałka muszkatołowa, aromat dymu wędzarniczego.
Dawkowanie: 10 g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 1 kg
Wyprodukowano w Polsce.
Receptura na 10 kg surowca:
I Surowiec:
1. Wątroba wieprzowa 2,0 kg
2. Wieprzowina kl. II 3,0 kg
3. Podgardle wieprzowe 2,5 kg
4. Tłuszcz drobny 2,5 kg
II Przyprawy i materiały pomocnicze:
1. sól - 180g w przypadku pasztetu w jelitach naturalnych lub osłonkach poliamidowych
2. sól - 160g-170g kg w przypadku pasztetu pieczonego w foremkach aluminiowych
3. Przyprawa Kiszka Pasztetowa 100g
4. Jelita naturalne, osłonki poliamidowe lub foremki aluminiowe
1. Przygotowanie surowca
Wątrobę moczyć się w wodzie ok. 1 godz., po czym usunąć żyły, pociąć na płaty i zalać wodą o temp. 80 'C . Parzyć ok. 10 min.
Pozostałe surowce gotuje się w temp. ok. 85 'C do stanu pół miękkiego.
2. Rozdrabnianie/ Mieszanie
Wszystkie surowce rozdrabniamy na siatce 2-3 mm (dwukrotnie), po czym dodajemy sól oraz
Przyprawę Kiszka Pasztetowa, dokładnie mieszamy.
3. Nadziewanie
Nadziewać w jelita naturalne, osłonki poliamidowe lub foremki aluminiowe.
4. Parzenie/ Pieczenie
a.) Parzenie w temp. 80- 85 'C do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70-72'C
b.) Pieczenie do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 70-72 'C
5. Studzenie:
a.) Kiszkę pasztetową w jelitach naturalnych lub osłonkach poliamidowych studzić w zimnej wodzie.
b.) Pasztet pieczony w foremkach studzić powietrzem.
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1171 kJ/ 278 kcal, Tłuszcz: 2,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2g, Węglowodany 46,6g, w tym cukry 11,4g, Błonnik 15,0g, Białko 8,7g, Sól 6,9g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.