

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.


Przyprawa do kiełbasy żywieckiej 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny


Opis
Mieszanka przypraw naturalnych skomponowanych do wyrobu Kiełbasy Żywieckiej
Mieszanka zawiera wszystkie potrzebne przyprawy w tym pieprz, czosnek oraz cebulę.
Składniki: pieprz czarny, czosnek, aromaty (zawiera soją i produkty pochodne), glukoza, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy max 10% i rybonukleotydy disodowe 0,036%, sól spożywcza niejodowana, imbir, przeciwutleniacz - askorbinian sodu, cebula, substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu max 1%
Dawkowanie: 8-10 g na 1 kg farszu lub wg uznania.
Masa netto: 1kg
Wyprodukowano w Polsce.
Produkt zawiera alergen soję i jej pochodne.
Produkt może zawierać gorczycę, seler i sezam.
Przykładowa receptura na wyrób Kiełbasy Żywieckiej
Receptura na 10 kg surowca:
I Surowiec:
- Wieprzowina kl. I z szynki 4,0 kg
- Wieprzowina kl. II A 2,0 kg
- Wieprzowina kl. II B 3,0 kg
- Wołowina kl. II 1,0 kg
II Przyprawy i materiały pomocnicze:
1) Peklosól 180g
2) Przyprawa Żywiecka 100g lub według uznania
3) Zimna woda 0,25 l.
- Materiały pomocnicze:
Osłonki białkowe o średnicy fi 65 mm
- Peklowanie:
Poszczególne klasy mięs drobno pokroić, wymieszać z peklosolą i odstawić na 1 dobę w chłodne miejsce.
- Rozdrabnianie:
Wieprzowina kl. I z szynki rozdrabniamy sitko o otworach fi 16
Wieprzowina kl. II A rozdrabniamy sitko o otworach fi 10
Wieprzowina kl. II B rozdrabniamy sitko o otworach fi 5
Wołowina kl. II rozdrabniamy sitko o otworach fi 3
- Mieszanie:
Mięso wołowe kl. II wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę dodając stopniowo wodę. Następnie
dodajemy pozostałe klasy mięs i wszystko razem mieszamy dodając Przyprawę Żywiecka.
- Nadziewanie
Nadziewać w osłonki białkowe, formując batony o długości 20- 25 cm.
- Osadzanie:
Odstawiamy na dwie godziny.
- Wędzenie:
Wędzimy ciepłym dymem do momentu uzyskania odpowiedniej barwy.
- Parzenie:
W temp. 75- 80 st.C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 70- 72 st.C
- Studzenie:
Schładzamy powietrzem
- Wędzenie
Zimnym dymem
Pakowanie:
Przyprawy konfekcjonujemy tuż przed wysyłką.
Pakowane są w przezroczyste zgrzewane woreczki z foli posiadającej atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.
Każda przyprawa oznaczona jest etykietą z informacjami o składzie, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, numerze partii oraz kraju pochodzenia danego produktu.
Nasze przyprawy pochodzą od najlepszych producentów w Polsce oraz wyselekcjonowanych dostawców z zagranicy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1101 kJ/ 261 kcal, Tłuszcz: 1,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g, Węglowodany 48g, w tym cukry 13g, Błonnik 9,8g, Białko 13g, Sól 10,3g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Marek Korba
Towar zgodny z opisem, szybka wysyłka. Polecam Sprzedawcę!