Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kwas chlebowy 100g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Łódzki kwas chlebowy
Lokalny specjał dedykowany koneserom oryginalnych napojów
Wystarcza na 7-10 L wspaniałego i orzeźwiającego kwasu chlebowego.
Masa netto kwasu chlebowego: 100g
Masa netto drożdży: 1g
Sposób przyrządzenia:
1. Zawartość opakowania wsyp do 7-10 litrów wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
2. Następnie przefiltruj przez gazę, płótno lub filtr do kawy.
3. Dodaj cukru: 350 g/7L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
4. Płyn wystudź do temperatury 25°C.
5. Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
6. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę i zakręć nakrętkę. Wytwarzany podczas fermentacji gaz spowoduje przywrócenie pierwotnego kształtu butelki.
7. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a następnie butelki przenieś w chłodniejsze miejsce. W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.
8. Gotowy kwas chlebowy możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Uwaga: najlepiej smakuje schłodzony!
Składniki kwasu chlebowego (duża saszetka): słód żytni, słód jęczmienny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330)
Składniki drożdży (mała saszetka): suszone drożdże S.cerevisiae, guma arabska (E414), kwas askorbinowy- witamina C (E300), monostearynian sorbitolu (E491)
Produkt zawiera gluten.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.