Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Skrobia kukurydziana (Maizena) 500g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skład: Skrobia kukurydziana (Maizena, Mazeina)
Skrobia kukurydziana ma postać proszku i charakteryzuje się białą barwą i neutralnym zapachem. Otrzymywana jest z białych pręcików kukurydzy. Ma postać proszku i charakteryzuje się białą barwą i neutralnym zapachem.
Masa netto: 500g
Zastosowanie
Skrobia kukurydziana znalazła zastosowanie głównie w kuchni jako zagęszczacz do zup, gulaszów czy sosów. Skrobię należy najpierw dodać do zimnej wody, wymieszać, a następnie wlać do sosu lub zupy.
Mazeina stosowana jest również jako dodatek do wypieków (ciast, ciasteczek, biszkoptów, placków, naleśników), nadając im drobną teksturę oraz zwiększenia wilgotności wypieków bezglutenowych. Sprawdzi się również jako zagęszczacz do puddingów, kisielów lub kremów.
Skrobia kukurydziana sprawdzi się też do czyszczenia powierzchni z plam z oleju, krwi, żywności, do czyszczenia garnków, patelni, zastawy stołowej i urządzeń kuchennych oraz jako środek zmiękczający do prania.
Przechowywanie
Maizena powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
w porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1493 kJ / 351 kcal |
747 kJ / 176 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
86,8 g 0,9 g |
43,4 g 0,45 g |
17 % < 1 % |
Błonnik |
1,7 g |
0,85 g |
- |
Białko |
0,2 g |
0,1 g |
< 1 % |
Sól** |
0,01 g |
0,003 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.